Stations de ski disparues : Prats de Molló et Mosset

Stations de ski disparues : Prats de Molló et Mosset
A la fin des Trente glorieuses, des projets fous sont nés en Pays Catalan. Des mini-stations de ski ont été créées à Prats de Molló et à Mosset, pour satisfaire la demande. Ces activités ont été abandonnées par le manque de neige et la nature reprend ses droits sur leurs domaines skiables, témoins d’une époque dynamique et insouciante.

Als anys 1970 va aparèixer projectes ben atrevits al nostre país! Al Vallespir i al Conflent, hi havia estacions d’esquí, tan petites com populars. Hem explorat aqueixes dues zones abandonades, seguint rastres d’un passat prou fresc, però cada dia més descuidat.

Al dia d’avui, amb les dificultats, qui s’imaginaria obrir una nova estació d’esquí a Catalunya Nord? Fa més de 40 anys, això va ser possible aquí, a la Presta, al terme municipal de Prats de Molló, a 1800 m d’altitud. Eren temps de joia, de certa bonança econòmica i de benevolat.

… i de gent, n’hi via forca! Qualque diumenge de gener i febrer, venien fins a 3200 adults i mainatges… de Prats, Arles, Ceret o el Voló.

L’estació de Prats de Molló havia obert les portes l’hivern del 1971 i va conèixer anys majors de 1975 a 1982. Hi havia assistència dels bombers, ràdio-seguretat, un aparcament, una màquina lleva neu i una altra per quitxar la neu.

Aquí a 1300 metres, a Mosset, sota el coll de Jau, també hi va haver una estació d’esquí, amb vestigis intactes al dia d’avui / Pausa / Aqueix espai de lleure va obrir l’any 1973 per satisfer els esquiadors de Campoma, Catllar, Prada i Vilafranca de Conflent… fins a Perpinyà.

« L’estació d’esquí més petita del món », deia la publicitat de l’estació de Coll de Jau. Proposava dues pistes, 800 metres per llisar sus de la neu. Aqueixa estació de Mosset va tancar l’any 2004, quan tenia 40 anys. De fet, les dificultats de la manca de neu ja s’havien detectat al 1986.

Pel futur, el consell municipal de Mosset podria desmuntar el telesquí: una desena de torres de ferro i cables, que rovillen al mig del bosc. La comunitat de comunes del Conflent ha fet un camí pedestre fins a la Pica de Madres, per afavorir un turisme de natura. Amb tot el seu folklore, aquesta estació recorda l’època de les Trenta glorioses: un temps dolç, sense massa preocupacions.

Reportatge France 3, novembre de 2017.
Esteve Valls
Christian Bestard
Frédéric Rinoro
Walter Lorusso

Participen:
Josep Dunyach, expresident de l’esquí club de Prats de Molló
Jacky Prujà, exprofessor d’esquí
René Mestres, exbatlle de Mosset
Henri Sentenac, batlle de Mosset

Stations de ski disparues : Prats de Molló et Mosset